Składniki:
- 4 papryki żółte
- 6 pomidorów
- oliwa do wysmarowania formy
Farsz:
- 500g mielonej chudej wołowiny
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała ostra czerwona papryczka
- 1 pęczek siekanej zielonej pietruszki
- 2/3 pęczka siekanej świeżej bazylii
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki wymoczonych i odciśniętych rodzynków sułtańskich
- 12 wypestkowanych i drobno pokrojonych czarnych oliwek
- 12 obranych i posiekanych słodkich migdałów
- 100ml oliwy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Papryki opłukać, wypestkować, usunąć szypułki, ułożyć na serwecie, by obeschły. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, podsmażyć na silnie rozgrzanej oliwie. Dodać tartą bułkę i smażyć dalej póki się nie zrumieni. Dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę, migdały i rodzynki. Podsmażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać mięso i pozostałe składniki farszu. Osolić, dodać pieprz i dobrze wymieszać. Farszem tym napełniać papryki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wypestkować i pokroić w ćwiartki. Nafaszerowane papryki układać na dnie posmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia, zachowując między nimi spore odstępy, które wypełnić pomidorami. Skropić wszystko oliwą i zapiekać przez 1 godzinę w nagrzanym do temp 190 stopni piekarniku. Podawać gorące.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata