Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu
- 1/4 kurczaka
- cebula
- marchew
- 2 łyżki tłuszczu
- sól
- przyprawa „Jarzynka”
- mała puszka zielonego groszku
- łyżka zieleniny
Sposób przyrządzenia:
Zagotować wodę z łyżeczką masła lub margaryny, włożyć wymyty i osączony ryż, ugotować na sypko. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, obrumienić na tłuszczu, dodać pokrojoną cebulę i marchew. Podlać niewielką ilością wody, udusić do miękkości. Mięso następnie drobno pokroić. Do pozostałego sosu włożyć ryż, odcedzony groszek i pokrojone mięso. Przyprawić „Jarzynką”. Wymieszane rizotto przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą. Po wierzchu posypać tartym serem, w kilku miejscach położyć masło- zapiekać 15min.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata