Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

„Pizza” ryżowa*

Składniki:

  • 25 dag ryżu
  • 20 dag kiełbasy
  • 3 jajka
  • 50 dag pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag żółtego sera
  • bazylia, tymianek
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć ( 2 zostawić do dekoracji), obrać, pokroić w plastry, dusić na rozgrzanym oleju ok. 4 min. Pod koniec duszenia dodać 3/4 szklanki wody, zioła, drobno posiekane ząbki czosnku. Poddusić jeszcze chwilę i zmiksować. Kiełbasę pokroić w plasterki i szybko przesmażyć na patelni. Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. Jajka rozbić i rozkłócić. Połączyć ryż z sosem pomidorowym, kiełbasą i rozkłóconymi jajkami. Płaską blachę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Wyłożyć masę równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni. Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów i posypać utartym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, zapiekać 15 min. w temp. 180 stopni.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *