Pyszne i mocno soczyste mini szaszłyki z jagnięciny. Do ich wykonania potrzebujesz: mięsa jagnięcego, oliwy z oliwek, rozmarynu, tymianku i soku z cytryny.
Składniki:
- 1 kg udźca z jagnięciny
- ½ szklanki oliwy
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- kilka gałązek rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić.Pokroić na mniejsze kawałki.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.Dodać do niej sok z cytryny i razem wymieszać.Rozmaryn posiekać i razem z tymiankiem wrzucić do marynaty.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i również dodać do marynaty,Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem oraz sosem sojowym.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Marynować co najmniej 3 godziny.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki.Nadziewać na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 6