Przepisy, warte wypróbowania. Dziś w roli głównej golonka. Czyli nasz przepis na golonkę z kminkiem. Do jej wykonania oprócz golonki potrzebujesz; kminku, oleju i czosnku.
Składniki:
- 1 tylnia golonka
- 2 łyżeczki kminku
- 1 szklanki oleju
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka soli
- 5 ząbków czosnku
Sposób wykonania:
-
Przed przystąpieniem do przygotowania golonki należy dokładnie ją oczyścić.Wówczas przełożyć ją do garnka.Zalać wodą, aby cała golonka była nią zakryta.Wrzucić kostkę rosołową, oraz dodać sól.Gotować około 2 godzin na małym ogniu.Jeśli golonka ma mniej niż 2 kg skrócić czas gotowania.Po tym czasie golonkę odcedzić i delikatnie ponacinać skórkę.Obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę.Dodać do niego olej oraz kminek.Całość wymieszać i taka marynatą posmarować dokładnie golonkę.Odstawić na co najmniej 1 godzinę, aby golonka przeszła przyprawami.Wówczas przełożyć ją do naczynia żaroodpornego.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.W trakcie pieczenia smarować golonkę reszta czosnkowej marynaty.
Liczba porcji: 2