Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tradycyjny barszcz wigilijny

Skoro mamy już wigilijne uszka to musimy przyrządzić wigilijny klasyczny czerwony barszcz. Aby go przygotować potrzebujesz: buraków, włoszczyzny, majeranku i suszonych grzybów. 
 

Składniki:

  • około 1 kg buraków
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 10 dag suszonych grzybów 
  • 1 łyżka octu
  • 1 szkl zakwasu
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Przed przystąpieniem do wykonania barszczu należy zalać grzyby wodą i dostawić, aby namokły.
    W między czasie buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Z włoszczyzną postąpić tak samo.
    Wrzucić razem do garnka i zalać 2-2 1/2 litrami wody.
    Dodać do nich ziarenka pieprzu, ziele angielskie oraz listki laurowe.
    Gotować na małym ogniu około 1 godziny do miękkości wszystkich składników.
    W między czasie grzyby ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły/
    Wówczas przelać je razem z wywarem do barszczu.
    Następnie wlać zakwas, całość podgrzać, ale nie gotować.
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, octem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
    Tak przygotowany barszcz odstawić na około 30 minut, aby wszystkie składniki i przyprawy się przegryzły.
    Po tym czasie można barszcz przecedzić przez sito. 
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *