Nie ma wigilijnego stołu bez domowych grzybowych uszek do barszczu. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: mąki, jajka i oleju do ciasta oraz suszonych grzybów i cebuli do farszu.
Składniki:
- 30 dag suszonych grzybów
- 3 cebule
- ½ kg mąki
- 1 jajko
- około 1 szkl wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Na stolnice przesiać mąkę.Wbić do niej jajko i wlać olej.Całość zagniatać, dolewając w trakcie po odrobinie wody, aby składniki lepiej się zagniotły.Powinno powstać gładkie, jednolite ciasto.Gotowe ciasto rozwałkować po czym wykroić z niego kołeczka.W między czasie grzyby wrzucić do miseczki i zalać je wrzątkiem.Odstawić na około 1 minut, aby namokły.Wówczas je odcedzić i zemleć w maszynce.Natomiast obraną cebule posiekać i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.Przesmażyć ją po czym dodać do grzybów.Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Na każdym kółku ułożyć po odrobinie grzybowego farszu.Złożyć kołeczka na pół tak jak na pierogi po czym złączyć ze sobą brzegi.Gotowe uszka gotować kilka minut w osolonym wrzątku.
Liczba porcji: 6