Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijne uszka Kariny

Nie ma wigilijnego stołu bez domowych grzybowych uszek do barszczu. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: mąki, jajka i oleju do ciasta oraz suszonych grzybów i cebuli do farszu. 
 

Składniki:

  • 30 dag suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • około 1 szkl wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Na stolnice przesiać mąkę.
    Wbić do niej jajko i wlać olej.
    Całość zagniatać, dolewając  w trakcie po odrobinie wody, aby składniki lepiej się zagniotły.
    Powinno powstać gładkie, jednolite ciasto.
    Gotowe ciasto rozwałkować po czym wykroić z niego kołeczka.
    W między czasie grzyby wrzucić do miseczki i zalać je wrzątkiem.
    Odstawić na około 1 minut, aby namokły.
    Wówczas je odcedzić i zemleć w maszynce.
    Natomiast obraną cebule posiekać i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.
    Przesmażyć ją po czym dodać do grzybów.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Na każdym kółku ułożyć po odrobinie grzybowego farszu.
    Złożyć kołeczka na pół tak jak na pierogi po czym złączyć ze sobą brzegi.
    Gotowe uszka gotować kilka minut w osolonym wrzątku.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *