Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny keks z bakaliami

Święta coraz bliżej, więc i my podajemy nasze świąteczne przepisy. Tym razem przepis na świąteczny keks z bakaliami. Do wykonania przepisu potrzebujesz: mieszanki bakaliowej, jajek, mąki, odrobiny rumu i cukru. 
 

Składniki:

  • 30 dag mieszanki bakaliowej 
  • 10 dag rodzynek
  • 4 jajka
  • 17 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 30 dag mąki
  • 50 ml rumu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany

Sposób wykonania:

  1. Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta należy bakalie razem z rodzynkami wsypać do miseczki.
    Zalać je rumem i odstawić na co najmniej 2 godziny. 
     W między czasie do miękkiej margaryny wsypać cukier.
    Razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku.
    Gdy składniki się połączą wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Dodać jeszcze śmietanę i całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Wówczas odsączyć bakalie, obtoczyć je w mace i wrzucić do ciasta.
    Delikatnie przemieszać i przelać ciasto do formy.
    Formę wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia lub posmarować margaryną.
    Gotowe wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.
    Przed podaniem polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. 
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *