Święta coraz bliżej, więc i my podajemy nasze świąteczne przepisy. Tym razem przepis na świąteczny keks z bakaliami. Do wykonania przepisu potrzebujesz: mieszanki bakaliowej, jajek, mąki, odrobiny rumu i cukru.
Składniki:
- 30 dag mieszanki bakaliowej
- 10 dag rodzynek
- 4 jajka
- 17 dag margaryny
- 15 dag cukru
- 30 dag mąki
- 50 ml rumu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
Sposób wykonania:
-
Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta należy bakalie razem z rodzynkami wsypać do miseczki.Zalać je rumem i odstawić na co najmniej 2 godziny.W między czasie do miękkiej margaryny wsypać cukier.Razem utrzeć na puszystą masę.Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku.Gdy składniki się połączą wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Dodać jeszcze śmietanę i całość dokładnie wymieszać.Na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Wówczas odsączyć bakalie, obtoczyć je w mace i wrzucić do ciasta.Delikatnie przemieszać i przelać ciasto do formy.Formę wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia lub posmarować margaryną.Gotowe wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.Przed podaniem polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Liczba porcji: 10