Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pachnące świętami nadziewane jabłka

Przepis idealny na święta. Pieczone jabłka przepięknie pachną korzennymi przyprawami. Do ich wykonania potrzebujesz: powideł śliwkowych, imbiru, cynamonu, anyżu i orzechów. 
 

Składniki:

  • 3 duże jabłka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • garść płatków migdałowych
  • gwiazdka anyżu

Sposób wykonania:

  1. Jabłka dokładnie umyć.
    Następnie ściąć z nich tzw. „czapeczki” po czym delikatnie wydrążyć z nich miąższ, aby nie uszkodzić skórki.
    Natomiast powidła przełożyć do miseczki.
    Dodać do nich starty imbir, cynamon, orzechy włoskie, żurawinę, płatki migdałowe i gwiazdkę anyżu.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Powstałym farszem wypełnić jabłka. 
    Przykryć je ściętymi czapeczkami.
    Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
    Podlać je odrobiną wody.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
     

Liczba porcji: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *