Przepis idealny na święta. Pieczone jabłka przepięknie pachną korzennymi przyprawami. Do ich wykonania potrzebujesz: powideł śliwkowych, imbiru, cynamonu, anyżu i orzechów.
Składniki:
- 3 duże jabłka
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- garść orzechów włoskich
- garść suszonej żurawiny
- garść płatków migdałowych
- gwiazdka anyżu
Sposób wykonania:
-
Jabłka dokładnie umyć.Następnie ściąć z nich tzw. „czapeczki” po czym delikatnie wydrążyć z nich miąższ, aby nie uszkodzić skórki.Natomiast powidła przełożyć do miseczki.Dodać do nich starty imbir, cynamon, orzechy włoskie, żurawinę, płatki migdałowe i gwiazdkę anyżu.Całość dokładnie wymieszać.Powstałym farszem wypełnić jabłka.Przykryć je ściętymi czapeczkami.Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.Podlać je odrobiną wody.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Liczba porcji: 3