Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada makowa

Ciasto bez którego nie mogą się udać święta Bożego Narodzenia czyli przepis na makową roladę. Do jej wykonania potrzebujesz: mleka, żółtek, miodu, rodzynek noi oczywiście maku. 
 

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 450 g mleka
  • 250 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 6  białek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki marmolady
  • olejek migdałowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka margaryny 
 

Ciasto:

  • 1,3 kg mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 6 szt żółtek
  • 35 g drożdży
  • 180 g cukru
  • 160 g margaryny 
  • sól
  • skórka pomarańczowa

Sposób wykonania:

  1. Mleko wlać do rondelka i na wolnym ogniu zagotować.
    Zalać nim mak i odstawić do ostygnięcia. 
    Wówczas zemleć mak co najmniej dwukrotnie. 
    Wówczas dodać do niego marmoladę, miód, margarynę, cynamon, orzechy oraz rodzynki.
    Całość dokładnie wymieszać i dodać jeszcze oleje migdałowy do smaku. 
    Na koniec dodać białka ubite z dodatkiem cukru na ubitą pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła. 
    Natomiast drożdże pokruszyć i wymieszać z letnim mlekiem z dodatkiem cukru.
    Dodać jeszcze łyżkę mąki dokładnie wymieszać.
    Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. 
    W między czasie do żółtek wsypać pozostały cukier.
    Dokładnie utrzeć i dodać do drożdżowego zaczynu.
    Gdy składniki się połączą wsypywać partiami mąkę wymieszaną ze skórką pomarańczową  i solą.
    Zagniatając składniki wlewać jeszcze roztopiony (ostygnięty) tłuszcz. 
    Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto po czym odstawić do wyrośnięcia. 
    Gotowe ciasto rozwałkować na prostokątny płat.
    Rozsmarować na nim makową masę.
    Całość delikatnie zawinąć w roladę.
    Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *