Ciasto bez którego nie mogą się udać święta Bożego Narodzenia czyli przepis na makową roladę. Do jej wykonania potrzebujesz: mleka, żółtek, miodu, rodzynek noi oczywiście maku.
Masa makowa:
- 500 g maku
- 450 g mleka
- 250 g cukru
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 6 białek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki marmolady
- olejek migdałowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka margaryny
Ciasto:
- 1,3 kg mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 6 szt żółtek
- 35 g drożdży
- 180 g cukru
- 160 g margaryny
- sól
- skórka pomarańczowa
Sposób wykonania:
-
Mleko wlać do rondelka i na wolnym ogniu zagotować.Zalać nim mak i odstawić do ostygnięcia.Wówczas zemleć mak co najmniej dwukrotnie.Wówczas dodać do niego marmoladę, miód, margarynę, cynamon, orzechy oraz rodzynki.Całość dokładnie wymieszać i dodać jeszcze oleje migdałowy do smaku.Na koniec dodać białka ubite z dodatkiem cukru na ubitą pianę.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Natomiast drożdże pokruszyć i wymieszać z letnim mlekiem z dodatkiem cukru.Dodać jeszcze łyżkę mąki dokładnie wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.W między czasie do żółtek wsypać pozostały cukier.Dokładnie utrzeć i dodać do drożdżowego zaczynu.Gdy składniki się połączą wsypywać partiami mąkę wymieszaną ze skórką pomarańczową i solą.Zagniatając składniki wlewać jeszcze roztopiony (ostygnięty) tłuszcz.Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto po czym odstawić do wyrośnięcia.Gotowe ciasto rozwałkować na prostokątny płat.Rozsmarować na nim makową masę.Całość delikatnie zawinąć w roladę.Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Liczba porcji: 9