Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada makowa

Ciasto bez którego nie mogą się udać święta Bożego Narodzenia czyli przepis na makową roladę. Do jej wykonania potrzebujesz: mleka, żółtek, miodu, rodzynek noi oczywiście maku. 
 

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 450 g mleka
  • 250 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 6  białek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki marmolady
  • olejek migdałowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka margaryny 
 

Ciasto:

  • 1,3 kg mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 6 szt żółtek
  • 35 g drożdży
  • 180 g cukru
  • 160 g margaryny 
  • sól
  • skórka pomarańczowa

Sposób wykonania:

  1. Mleko wlać do rondelka i na wolnym ogniu zagotować.
    Zalać nim mak i odstawić do ostygnięcia. 
    Wówczas zemleć mak co najmniej dwukrotnie. 
    Wówczas dodać do niego marmoladę, miód, margarynę, cynamon, orzechy oraz rodzynki.
    Całość dokładnie wymieszać i dodać jeszcze oleje migdałowy do smaku. 
    Na koniec dodać białka ubite z dodatkiem cukru na ubitą pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła. 
    Natomiast drożdże pokruszyć i wymieszać z letnim mlekiem z dodatkiem cukru.
    Dodać jeszcze łyżkę mąki dokładnie wymieszać.
    Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. 
    W między czasie do żółtek wsypać pozostały cukier.
    Dokładnie utrzeć i dodać do drożdżowego zaczynu.
    Gdy składniki się połączą wsypywać partiami mąkę wymieszaną ze skórką pomarańczową  i solą.
    Zagniatając składniki wlewać jeszcze roztopiony (ostygnięty) tłuszcz. 
    Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto po czym odstawić do wyrośnięcia. 
    Gotowe ciasto rozwałkować na prostokątny płat.
    Rozsmarować na nim makową masę.
    Całość delikatnie zawinąć w roladę.
    Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *