Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna szynka z goździkami

Szynka z goździkami, idealna na świąteczny stół. Do jej wykonania potrzebujesz: piwa imbirowego, konfitury morelowej oraz przypraw. Mocno soczysta i aromatyczna. Po prostu pycha!
 

Składniki:

  • 1 kg szynki
  • 250 g konfitury morelowej
  • 30 całych goździków
  • 2 l butelkowanego piwa imbirowego
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Sposób wykonania:

  1. Przed przygotowaniem przepisu należy szynkę zalać wodą co najmniej dzień wcześniej.
    Następnego dnia szynkę odcedzić i delikatnie ponakrywać, aby przyprawy miały łatwiej dojść w głąb mięsa. 
    Tak przygotowaną szynkę ponownie włożyć do garnka i zalać piwem.
    Dodać ziele angielskie, kilka goździków i pieprz.
    Uzupełnić wodą, aby szynka cała była przykryta płynem. 
    Postawić garnek na małym ogniu i gotować około 3 godzin.
    W czasie gotowania uzupełniać odparowany płyn.
    Po tym czasie przełożyć szynkę do naczynia żaroodpornego, razem z płynem.
    Powbijać w nią resztę goździków.
    Wierzch posmarować jeszcze morelowa konfitura wymieszaną z imbirem.
    Wstawić szynkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *