Składniki:
- 50 dag zmielonych filetów z rybnych
- porcja włoszczyzny
- 1 jajko i 1 białko
- sucha bułka
- woda lub mleko do namoczenia bułki
- trochę zielonego groszku lub kukurydzy
- ogórek konserwowy
- majonez
- natka pietruszki
- 1 łyżka żelatyny
- sól,pieprz,troche maggi
Sposób przyrządzenia:
Bułkę namoczyć i lekko wycisnąć,dodać do mięsa,wbić żółtkoi sztywną pianę z 2 jajek.Wymieszać z masą,doprawić do smaku solą i pieprzem.Uformować małe pulpeciki,odłożyć na chwilę do lodówki.Z warzyw,soli,pieprzu,maqggi,odrobiny cukru i około 1,5 litra wody ugotować pikantny wywar.Nie wyjmując warzyw włożyć pulpety i ugotować je na małym ogniu do miękkości,co potrwa ok 20 min .Wyjąć pulpety, przecedzić przez sito wywar, żelatynę namoczyć,dodać do wywaru ,doprowadzić do wrzenia,odstawić.Na głębokim półmisku ułożyć ozdobnie pulpety z warzywami ,zalać je wywarem i wstawić do lodówki aby zastyglo. Uwaga:do galarety dodać posiekaną czerwoną paprykę,jajka ugotowane na twardo,kukurydzę lub groszek,jeśli ktoś chce poeksperymentować nawet kawałki pomarańczy. Galaretkę przybrać majonezem i zieloną pietruszką.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka
1 comment for “Pulpety rybne w galarecie*”