Składniki:
- 1kg żeberek
- duży pęczek włoszczyzny
- liść laurowy
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- cebula
- 2jajka
- mąka krupczatka
- sól
- tarta bułka do panierowania
- olej i smalec do smazenia (pół na pół)
Sposób przyrządzenia:
W dużym naczyniu zagotowujemy wodę,dodajemy oczyszczoną włoszczyznę ,przyprawy,sól.Oczyszczoneżeberka dzielimy na 8 zgrabnych kawałków .Opłukane wrzucamy do gotującej się włoszczyzny ,zagotowujemy.Stawiamy na średnim ogniu ,gotujemy w odkrytym naczyniu do czasu,aż mięso będzie miękkie(czas gotowania zależy od jakości mięsa).Miękkie zeberka wyjmujemy łyżką cedzawką na deskę ,usuwamy wszystkie kostki i chrząstk.Pozostawiamy do lekkiego przechłodzenia. Na 20 min przed podaniem każdą część mięsa lekko oprószamy solą,panierujemy w mące,jajku i bułce tartej.Smażymy na gorącym tłuszczu ,rumieniąc z obu stron.Podajemy bardzo gorące z frytkami lub ziemniaczanym puree.Z wywaru można przygotować doskonałą ,esencjonalną zupę. Przepis ten pochodzi z kuchni staropolskiej lecz został ciut zmodyfikowany.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka