Składniki:
- 30 dag mięsa
- 40 dag ziemniaków
- 1 ¾ l wody
- 20 dag włoszczyzny
- 3 dag tłuszczu
- 2 dag mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki mięty
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Baraninę zalać wodą i pozostawić na ogniu do miękkości, pod koniec gotowania dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę.
Nadal gotować do miękkości warzyw po czym doprawić do smaku solą.
Następnie wywar przecedzić i zalać nim ziemianki pokrojone w kostkę, ugotować.
W między czasie na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć mąkę, rozprowadzić ją wodą i dodać do zupy pod koniec gotowania.
Doprowadzić do zagotowania i wrzucić mięso pokrojone w kostkę.
Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Na koniec posypać jeszcze posiekaną miętą i natką pietruszki.
Liczba porcji: 7