Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soku cytryny
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżeczka mąki
- sól
Sposób wykonania:
- Piersi z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem, które skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą.
Następnie 2 łyżki masła utrzeć z dodatkiem posiekanej natki pietruszki oraz szczyptą soli.
Włożyć masło do lodówki aby zastygło.
Wówczas pokroić go na podłużne paski, które kłaść na środku piersi.
Zwinąć je w roladki, które spiąć wykałaczką aby się nie rozpadły.
Następnie obtoczyć je w bułce tartej wymieszanej z mąką.
Smażyć na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron na złoto.
Liczba porcji: 2