Składniki:
- karp 1,5 do 2 kg
- oliwa z oliwek
- pieprz biały
- mąka
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 1/2 małego selera korzeniowego
- liście laurowe, ziarna ziela angielskiego (wg upodobań)
- 1/8- 1/2szklanki octu spirytusowego (wg smaku)
Marynata:
Sposób wykonania:
Karpia sprawiamy, filetujemy, myjemy, kroimy w dzwonka, nacieramy solą i pieprzem. Oprószamy mąką, smażymy na oliwie na złoty kolor. Przygotowujemy marynatę. Włoszczyznę i cebulę kroimy w plasterki. Wraz z przyprawami zalewamy dwiema szklankami zimnej wody, gotujemy kilkanaście minut, aż włoszczyzna lekko zmięknie. Wlewamy ocet, doprawiamy marynatę solą, cukrem i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. W szerokim szklanym naczyniu układamy usmażone dzwonka karpia, zalewamy chłodną marynatą, przykrywamy i wstawiamy na minimum dobę do lodówki.