Sałatka z wołowiny z gorącym dressingiem bekonowym
Składniki:
(danie dla 4 osób)
- Polędwica wołowa – 0,5 kg
- Sól – 1/2 łyżka stołowa
- Świeżo zmielony czarny pieprz – 1 łyżka stołowa
- Oregano – świeże (1 łyżka stołowa) lub suszone (1/2 łyżki stołowej)
- Bazylia – świeża (1 łyżka stołowa) lub suszona (1/2 łyżki stołowej)
- Pietruszka – świeża (1 łyżka stołowa) lub suszona (1/2 łyżki stołowej)
- Rzymska sałata – 8 szklanek
- Czerwona papryka – 1 szt.
- Cebula – 1 szt. (pokrojona w talarki)
- Dressing:
- Bekon – 4 paski (usmażony na chrupko; zachowaj tłuszcz)
- Mąka – 1 łyżka stołowa
- Woda – ½ szklanki
- Ocet – ½ szklanki
- Cukier – 2 łyżki stołowe
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia: Dressing: dodaj mąkę do tłuszczu ze smażenia bekonu, podgrzewając mieszaj mąkę, tak, by nie było grud. Dodaj wodę, ocet i cukier, wymieszaj. Gotuj aż do zagęszczenia. Dodaj sól i pieprz do smaku. Następnie dodaj pokruszony boczek. Dopraw stek (sól, pieprz i zioła). Grilluj mięso, paprykę i cebulę około 12 – 15 minut, obróć mięso i piecz kolejne 12-15 minut. Pokrój steki i paprykę na ukośne paski, ułóż razem z cebulą na talerzu i polej podgrzanym dressingiem.
Tom Perini
|