Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marysieńka

I placek
Składniki:

  • 7 jaj
  • 1 szkl.cukru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób wykonania:
Białka ubij na sztywną pianę.dalej ubijając dodawac
cukier.żółtka,kakao,proszek wymieszany z mąką.Piec w temp 180 stopni ok.30-40 min.po upieczeniu przekroic na pół.
ll placek
Składniki:

  • 25 dag orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 20 dag cukru kryształu
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemn
  • 1łyżka mąki pszennej

Sposób wykonania:
Białka ubi na sztywno,dalej ubija z cukrem.doda pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszac.piec 30-40min.
Krem
Składniki:

  • 1/2 l mleka
  • 1 cukier wanilowy
  • 5 żółtek
  • 20 dag cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniacz
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 margaryna Palma.

Sposób wykonania:
Utrzec mikserem żółtka z cukrem,doda obie mąki i pół szklanki mleka.Pozostałe mleko zagotowac z cukrem wanilinowym i wlac do tego utarte żółtka. Ugotowany i całkowicie wystudzony budyń dodawac porcjami do utartej w makutrze margaryny i dalej uciera najednolitą masę.
Plascki przełożyć kremem którym smarujemy też górę ciasta. Na wierzch polewa czekoladowa lub kakaowa.Spożywac po12 godzinach.

1 comment for “Marysieńka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *