Składniki:
- kg marchewki
- kieliszek białego wytrawnego wina
- ½ szkl. śmietanki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 ½ łyżki posiekanych listków estragonu
- 3 łyżki masła
- łyżeczka mąki
- łyżeczka miodu
- sól
Sposób wykonania:
- Obraną marchewkę pokroić w plasterki, które wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.
Przesmażyć ją na złoto po czym zalać ją winem i trzymać na małym ogniu pod przykryciem.
W trakcie co jakiś czas przemieszać aby marchewka nie przywarła do spodu patelni.
Gdy marchewka będzie już prawie miękka dodać do niej miód oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Zmiksować i doprawić jeszcze do smaku solą oraz posiekanym estragonem.
Na sam koniec zagęścić całość śmietaną wymieszaną z mąką i chwilę jeszcze podgrzewać na małym ogniu.
Liczba porcji: 4