Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bitki wołowe z suszonymi grzybami

 

Składniki:

  • ¾ kg wołowiny
  • 2 cebule
  • 4 grzyby suszone
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • jałowiec
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Grzyby zalać woda i odstawić na noc.
    Następnego dnia Mięso pokroić w plastry i dobrze zbić po czym przesmażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Wówczas przełożyć je do rondelka.
    Dodać do mięsa cebulę pokrojona w krążki oraz grzyby razem z wodą w której się moczyły.
    Wrzucić listek laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec.
    Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
    W trakcie jeśli to konieczne podlewając jeszcze wodą.
    Dzięki cebuli sos powinien być gęsty i nie trzeba dodawać już mąki.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *