Składniki:
- ¾ kg wołowiny
- 2 cebule
- 4 grzyby suszone
- liść laurowy
- ziele angielskie
- jałowiec
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Grzyby zalać woda i odstawić na noc.
Następnego dnia Mięso pokroić w plastry i dobrze zbić po czym przesmażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju.
Wówczas przełożyć je do rondelka.
Dodać do mięsa cebulę pokrojona w krążki oraz grzyby razem z wodą w której się moczyły.
Wrzucić listek laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec.
Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
W trakcie jeśli to konieczne podlewając jeszcze wodą.
Dzięki cebuli sos powinien być gęsty i nie trzeba dodawać już mąki.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 6