Składniki:
- 10 dkg masła
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- puszka ananasa
- szklanka łuskanych orzechów włoskich
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- Ananasy osączyć, syrop zostawić. Roztopić masło i wlać do formy / 25×37/ i posypać szklanką cukru.
Ułożyć krążki ananasa, wolne miejsca wypełnić orzechami włoskimi, odstawić.
Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na puch, mieszając stopniowo dodawać na przemian po łyżce mąki i syropu ananasowego.
Na koniec wsypać proszek do pieczenia. Ciasto wylać na ananasy z orzechami.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C około godziny.
Wyjąć z piekarnika, odwrócić formę tak by ananasy były na wierzchu.
Liczba porcji: 11