Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z winogronami Anny

 

Składniki:

  • skladniki zamien
  • skladniki zamien
  • 1 kg zielonych winogron

Ciasto:

  • 3-4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • kostka margaryny

Masa:

  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie kisielu agrestowego
  • 5 białek

Sposób wykonania:

  1. Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na 2 części w proporcji 1:3.
    Większą część wyłożyć na blachę, a mniejszą włożyć do zamrażalnika.
    Zrobić masę: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, miksując stopniowo dodawać kisiel i wymieszać.
    Na ciasto wyłożyć połówki winogrona, i pianę.
    Wierzch posypać startym ciastem z zamrażalnika.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C około 45 minut.

Liczba porcji: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *