Składniki:
- skladniki zamien
- skladniki zamien
- 1 kg zielonych winogron
Ciasto:
- 3-4 szklanki mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- kostka margaryny
Masa:
- szklanka cukru
- 1 opakowanie kisielu agrestowego
- 5 białek
Sposób wykonania:
- Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na 2 części w proporcji 1:3.
Większą część wyłożyć na blachę, a mniejszą włożyć do zamrażalnika.
Zrobić masę: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, miksując stopniowo dodawać kisiel i wymieszać.
Na ciasto wyłożyć połówki winogrona, i pianę.
Wierzch posypać startym ciastem z zamrażalnika.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C około 45 minut.
Liczba porcji: 11