Składniki:
- 1 szklanka daktyli bez pestek
- ½ szklanki rodzynek
- 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki śliwek suszonych kalifornijskich bez pestek
- 1 szklanka pokrojonych fig
- 1 szklanka kandyzowanych owoców
- ¾ szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Sposób wykonania:
- Rodzynki zalać ciepłą wodą, osuszyć, połączyć z pozostałymi bakaliami uprzednio pokrojonymi na kawałki.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodać bakalie, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej blachy keksowej.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C i piec około 30 minut.
Wyjąć, wystudzić i wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Liczba porcji: 9