Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z bakaliami „niebo w gębie”

 

Składniki:

  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • ½ szklanki rodzynek
  • 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki śliwek suszonych kalifornijskich bez pestek
  • 1 szklanka pokrojonych fig
  • 1 szklanka kandyzowanych owoców
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Sposób wykonania:

  1. Rodzynki zalać ciepłą wodą, osuszyć, połączyć z pozostałymi bakaliami uprzednio pokrojonymi na kawałki.  
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Dodać bakalie, dokładnie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej blachy keksowej.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C i piec około 30 minut.
    Wyjąć, wystudzić i wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *