Składniki:
- ½ kg łopatki
- 2 pory
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- garść pestek słonecznika
- imbir
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Mięso pokroić w cienkie paseczki.
Dodać do nich oliwę, ocet balsamiczny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia smażyć mięso na rozgrzanej oliwie.
Podlać je sosem sojowym po czym zdjąć ognia.
Wówczas zdjąć je z patelni a na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojone pory razem z imbirem.
Ponownie włożyć mięso i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypać ziarnami słonecznika.
Liczba porcji: 4