Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczawiowa na zimno

 

Składniki:

 

  • 2 pęczki szczawiu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 l bulionu warzywnego
  • ½ szkl śmietany
  • 3 ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • żółtko
  • sól

Sposób wykonania:
Szczaw dokładnie umyć pod bieżąca wodą po czym go posiekać i wrzucić do garnka.
Zalać go litrem osolonej wody i obgotować na małym ogniu.
Wówczas całość zmiksować i przelać do gotującego się bulionu.
Dokładnie wymieszać i zaprawić żółtkiem.
Zestawić z ognia do ostygnięcia po czym dodać czosnek roztarty z solą oraz obrane ogórki pokrojone w kostkę.
Na koniec zaprawić całość śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *