Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapuśniak z czerwonej kapusty

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty
  • 1 ½ l bulionu
  • 3 grube korzenie chrzanu
  • łyżka masła
  • szkl śmietany
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z ½ cytryny

Sposób wykonania:
Kapustę poszatkować po czym wrzucić na gotujący się bulion, gotować na małym ogniu.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć starty chrzan po czym dodać go do zupy.
Trzymać na małym ogniu do miękkości kapusty po czym dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *