Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomidory nadziewane ziołowym ryżem

 

Składniki:

 

  • 4 pomidory
  • 1 szkl ryżu
  • ½ szkl wywaru z warzyw
  • ½ pęczka bazylii
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka margaryny

Sposób wykonania:
Z umytych pomidorów odciąć wierzch tak aby powstały „czapeczki”.
Następnie wydrążyć z pomidorów delikatnie miąższ.
Natomiast ryż lekko obgotować po czym go odcedzić i wymieszać  z posiekaną bazylią oraz natką pietruszki.
Dodać jeszcze łyżeczkę margaryny i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym farszem napełnić pomidory, które przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Podlać je wywarem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Podawać ostygnięte, udekorowane natką listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *