Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z kalarepki i marchewki

Składniki:

  • 6 kalarepek
  • 6 marchewek
  • sól
  • cukier
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • ½ szkl mleka
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta białego pieprzu

Sposób wykonania:
Doprowadzić do wrzenia wodę po czym ją osolić i ocukrzyć.
Wówczas dodać masło a gdy się rozpuści wrzucić pokrojone kalarepki oraz marchewkę.
Gotować na małym ogniu około 15 minut, uważając aby warzywa się nie rozgotowały.
W między czasie mleko wymieszać z mąką po czym dodać ją do miękkich warzyw.
Wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
Następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować około 2 minut.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *