Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Staropolski sos grzybowy

Składniki:

  • 1 szkl suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • biały pieprz

Sposób wykonania:
Grzyby opłukać pod bieżącą wodą po czym zalać je 3 szklankami wody.
Następnie dodać pokrojoną na cztery części cebulę i gotować na małym ogniu do miękkości grzybów.
Wówczas wywar przecedzić usuwając cebulę, natomiast grzyby przetrzeć przez sito.
Natomiast na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, wówczas rozprowadzić ją wywarem z grzybów.
Doprowadzić całość do wrzenia, dodając rozdrobnione grzyby.
Na koniec doprawić solą oraz białym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *