Składniki:
- 25 dag grochu
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 5 dag wędzonki
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Groch zalać wodą, tyle aby go tylko zakryła, odstawić na całą noc.
Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie w której się moczył z dodatkiem kostki bulionowej.
Po tym czasie miękkie groch odcedzić a w pozostałym wywarze namoczyć bułkę i dodać ją do grochu.
Natomiast boczek pokroić w drobno kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni.
Wówczas dodać posiekaną cebulę i razem chwilę smażyć i przełożyć do grochu.
Wbić do masy jeszcze jajko i całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Z powstałej masy formować kotlety, które obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron an złoto.