Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z grochu z wędzonką

Składniki:

  • 25 dag grochu
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 5 dag wędzonki
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Groch zalać wodą, tyle aby go tylko zakryła, odstawić na całą noc.
Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie w której się moczył z dodatkiem kostki bulionowej.
Po tym czasie miękkie groch odcedzić a w pozostałym wywarze namoczyć bułkę i dodać ją do grochu.
Natomiast boczek pokroić w drobno kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni.
Wówczas dodać posiekaną cebulę i razem chwilę smażyć i przełożyć do grochu.
Wbić do masy jeszcze jajko i całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Z powstałej masy formować kotlety, które obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron an złoto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *