Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 10 dag wędzonki
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szkl bulionu warzywnego
- 2 łyżki tłuszczu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Mięso natrzeć solą po czym zrobić w nim nacięcia nożem, w które włożyć paski wędzonki.
Następnie zarumienić mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
Wówczas dodać obraną cebulę, marchew, pietruszkę i seler.
Wrzucić jeszcze listki laurowe oraz ziele angielskie i podlać całość winem i sokiem z cytryny.
Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa w trakcie podlewając wodą.
Miękkie mięso wyjąć i pokroić w plastry a do sosu dodać bulion, wymieszać po czym go przecedzić i podawać razem z sosem.