Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina duszona na wędzonce z warzywami

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 10 dag wędzonki
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szkl bulionu warzywnego
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Mięso natrzeć solą po czym zrobić w nim nacięcia nożem, w które włożyć paski wędzonki.
Następnie zarumienić mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
Wówczas dodać obraną cebulę, marchew, pietruszkę i seler.
Wrzucić jeszcze listki laurowe oraz ziele angielskie i podlać całość winem i sokiem z cytryny.
Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa w trakcie podlewając wodą.
Miękkie mięso wyjąć i pokroić w plastry a do sosu dodać bulion, wymieszać po czym go przecedzić i podawać razem z sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *