Składniki:
- 1 kg cielęciny zadniej
- kilka plasterków słoniny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bułka
- 2 dag suszonych grzybów
- ½ szkl mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 rozkruszone ziarenka jałowca
Sposób wykonania:
Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin.
Po tym czasie ugotować je w tej sam wje wodzie w której się moczyły.
Następnie grzyby odcedzić i drobno pokroić.
Dodać do nich posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę namoczoną w mleku.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz jałowcem.
Natomiast mięso pokroić na małe kawałki w poprzek włókien.
Rozbić je tłuczkiem i każdy kawałek posmarować farszem.
Zwinąć je w rulony, które owinąć plasterkiem słoniny oraz nitką.
Obsmażyć roladki ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, wówczas podlać je bulionem i dusić na małym ogniu około 1,5 godziny.
Przed podaniem usunąć nitkę oraz słoninę.