Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 łyżka starej skórki z limonki
- 1/3 szkl soku z limonki
- ¼ szkl sosu rybnego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 1 łyżka posiekanej papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
Do miseczki wlać sos rybny.
Dodać do niego sok i skórkę z limonki, ketchup, cukier, sos hoisin, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane chili.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut.
W między czasie umyć piersi z kurczaka po czym włożyć je do marynaty.
Marynować około godziny w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie piec na grillu z każdej strony na złoto.