Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czereśnie w marynacie

Składniki;

  • 1 kg czereśni
  • 1 szkl cukru
  • ½ szkl octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • kilka goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki soli

 

Sposób wykonania:
Czereśnie dokładnie umyć i przełożyć do wyparzonych słoików.
Następnie Dio rondla wlać szklankę wody oraz ocet winny.
Dodać miód, cukier, goździki, ziele angielskie, goździki, cynamon oraz skórkę z pomarańczy.
Doprawić jeszcze do smaku solą i doprowadzić całość do wrzenia.
Wówczas marynatę przecedzić i zalać nią czereśnie.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut w temperaturze 90 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *