Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytryny w marynacie

Składniki:

  • 10 cytryn
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 15 dag cukru
  • 3 łyżeczki soli

Sposób wykonania;
Cytryny sparzyć wrzątkiem i pokroić na ćwiartki, które posypać solą i odstawić na noc.
Następnego dnia nasiona gorczycy uprażyć na suchej patelni, wówczas dodać posiekane papryczki chili.
Natomiast cytryny odsączyć z nadmiaru soku i przełożyć do wyparzonych słoików przesypując nasionami gorczycy i papryką.
Do płynu po cytrynach wlać ½ szkl wody, dodać cukier oraz imbir i gotować do uzyskania gęstego syropu.
Gorącym syropem zalać cytryny, szczelnie zakręcić i odstawić na miesiąc w chłodne miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *