Składniki:
• 1,5 kg schabu bez kości
• 3 małe jajka ugotowane na twardo
• 1 białko
• 1/2 puszki zielonego groszku
• 1/2 łyżeczki kminku
• 1 łyżeczka tymianku
• szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
• główka czosnku
• 1 cebula
• 30 ml wódki jałowcowej
• 50 g masła
• 3 łyżki smalcu
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyj schab, osusz i ostrym nożem zrób kieszeń od strony od strony odciętych przez rzeźnika kości.
Rozbij lekko odcięty płat mięsa zwilżonym tłuczkiem. Cały schab natrzyj łyżeczką soli, pieprzem i 4 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Ubij białko ze szczyptą soli i gałki muszkatołowej.
Wymieszaj z odcedzonym groszkiem i 3 posiekanymi ząbkami czosnku. Obierz jajka ze skorupki, jeśli "kieszeń" w schabie jest mała, każde przekrój wzdłuż na pół. Resztę czosnku posiekaj grubo nożem, cebule podziel na ćwiartki.
Ułóż schab na desce, napełnij kieszeń groszkiem i jajkami (lepiej dać mniej farszu niż za dużo, pełni on głównie dekoracyjną rolę). Zepnij kieszeń wykałaczkami, przez które przepleć grubą nitkę, zabezpieczającą nadzienie.
Na dno brytfanny wlej roztopiony smalec i masło, połóż schab – kieszenią do dołu – i wsyp czosnek, cebulę, tymianek i kminek. Polej schab tłuszczem z dna brytfanny (razem z przyprawami), wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika.
Piecz około 2 godzin – gdy mięso trochę się przyrumieni, zmniejsz temperaturę do 170ºC, wlej na dno brytfanny kilka łyżek gorącej wody, a schab przykryj płatkiem folii aluminiowej.
Regularnie co kwadrans polewaj mięso sosem, który utworzy się podczas pieczenia.
Podaj na zielonym postumencie ze szpinaku lub sałaty, udekorowany połówkami jajek ugotowanych na twardo.