Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane buraki Agaty

 

Składniki:

 

  • 1 kg młodych buraków
  • 2 szkl octu winnego
  • ½ szkl cukru
  • kilka goździków
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 listek laurowy

Sposób wykonania;
Obrane buraki ugotować w osolonej wodzie.
Wówczas je odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików przeplatając pokrojonym chrzanem oraz goździkami.
Następnie ocet wlać do rondla, dodać pieprz, cukier, ziele angielskie oraz listek laurowy.
Całość doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia do ostygnięcia.
Chłodną zalewą zalać buraki w słoikach.
Szczelnie zakręcić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *