Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta pekińska zapiekana z porem

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1 por
  • 5 dag wędzonki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób wykonania:
Oczyszczoną kapustę włożyć do garnka.
Dodać pora i zalać całość wodą, osolić, ocukrzyć i całość zagotować.
Następnie odsączyć kapustę, pokroić na cztery części i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Natomiast pora pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć go koło kapusty.
Wędzonkę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni.
Skwarki wyjąć i polać warzywa a na pozostałym tłuszczy przesmażyć mąkę.
Rozprowadzić ją wywarem z gotowania warzyw i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Zalać warzywa i wierzch posypać jeszcze ziołami prowansalskimi.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *