Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mandarynki w cynamonowym syropie

Składniki:

  • 10 mandarynek bez pestek

Syrop:

  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki wody
  • kawałek laski cynamonu lub wanilii

 Sposób przyrządzenia:
Mandarynki obrać, podzielić na połówki lub segmenty dokładnie usuwając włókna. W rondlu wymieszać cukier z wodą, dodać laskę cynamonu lub wanilii. Gotować 5 minut usuwając wytwarzającą się pianę. Odstawić do wystudzenia. W słoju ułożyć części mandarynki, dodać syrop, odstawić w chłodne miejsce. Wodę możemy zastąpić naparem z herbaty owocowej. W wersji dla pełnoletnich można dodać rumu lub aromatycznego likieru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *