Składniki:
- 3 łyżki mączki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 6 jaj
- ¾ szkl cukru pudru
- sok z cytryny
- kilka orzechów włoskich
- sok z cytryny
- ½ szkl cukru pudru
Składniki: 4 gruszki chińskie 2 łyżki masła 6 łyżek brązowego cukru szczypta mielonych goździków Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skóry. Owoce przekroić na połowę, usunąć rdzeń i gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę o boku około 2 cm. W rondlu roztopić masło, dodać cukier, mieszając lekko zarumienić. Dodać pokrojone w kostkę owoce, wymieszać,…
Składniki: 10 mandarynek bez pestek Syrop: 1 szklanka cukru 3 szklanki wody kawałek laski cynamonu lub wanilii Sposób przyrządzenia: Mandarynki obrać, podzielić na połówki lub segmenty dokładnie usuwając włókna. W rondlu wymieszać cukier z wodą, dodać laskę cynamonu lub wanilii. Gotować 5 minut usuwając wytwarzającą się pianę. Odstawić do wystudzenia. W słoju ułożyć części mandarynki,…
Składniki: 45 dkg oczyszczonych łodyg rabarbaru 15 dkg brązowego cukru Sposób przyrządzenia: Rabarbar pokroić w kawałki o długości około 2,5 cm. Wymieszać z cukrem i przełożyć do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C przez około 30 minut. Przełożyć do czystego słoja. Przechowywać w lodówce do 3 dni lub…