Składniki:
- 3 łyżki mączki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 6 jaj
- ¾ szkl cukru pudru
- sok z cytryny
- kilka orzechów włoskich
- sok z cytryny
- ½ szkl cukru pudru
Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek do żółtek dodać cukier.
Razem ucierać do uzyskania białej gładkiej masy, wówczas nie przerywając uciernia dodawać stopniowo sok z cytryny.
Gdy składniki się połączyć dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać, przesypując przesianą mąką.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut.
W między czasie do soku z cytryny wsypać cukier puder i ucierać tak długo aż powstanie gesty biały lukier.
Po upieczeniu odstawić babkę do ostygnięcia, wówczas polać ją lukrem.
I gdy lukier jeszcze nie zastygł wbić w niego połówki orzechów.