Składniki:
- 1 kaczka
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 op gęstej śmietany
- 2 jajka
- kilka plasterków wędzonego boczku
- 1 kieliszek winiaku
- 1 łyżka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Kaczkę natrzeć majerankiem, solą oraz pieprzem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec do miękkości.
Wówczas zdjąć z kaczki skórę, mięso oddzielić od kości i zmielić je razem z cebul a i wątróbkami.
Następnie dodać śmietanę, alkohol oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na sam koniec dodać żółtka oraz białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przełożyć masę do foremki wyłożonej plasterkami boczku.
Wierzch również przykryć plasterkami boczku.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do zarumienienia.
1 comment for “Pasztet z kaczki Ilony”