Składniki:
- ½ kg gotowanych buraków
- ¾ szkl czerwonego wytrawnego wina
- ½ zkl czerwonego octu winnego
- 1 czerwona cebula
- garść suszonych śliwek
- 3 goździki
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 lisek laurowy
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki chrzanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Buraki obrać i pokroić na plasterki, które ułożyć w słoiku.
Następnie do rondelka wlać wino.
Dodać do niego ocet winny, goździki, listek laurowy, ziele angielskie oraz pokrojoną cebulę.
Całość doprowadzić do wrzenia i zalewą zalać buraki.
Dodać jeszcze śliwki przekrojone na połówki.
Słoiki szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie odsączyć buraki, cebulę oraz śliwki.
Z zalewy wyjąć przyprawy i dodać do niego chrzan oraz oliwę z oliwek.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, solą oraz cukrem.
Przed podaniem polać sosem sałatkę.