Składniki:
- 4 kurze udka
- 2 łyżki masła
- kilka cebulek szalotek
- 1 op śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ½ cytryny
- ¾ szkl bulionu warzywnego
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
Udka natrzeć solą i sokiem z cytryny po czym obsmażyć je na rozgrzanym maśle.
Wówczas wrzucić całe cebulki i wlać bulion.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
Następnie śmietanę wymieszać z żółtkiem oraz mąką i przelać do udek.
Chwilę dusić jeszcze razem po czym doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki i skórką z cytryny.