Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos szary z bakaliami Anety

Składniki:

  • 2 szkl bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • kilka suszonych śliwek
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag rodzynków
  • 4 goździki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 cytryna
  • 3 dag piernika
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  •  

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle zarumienić mąkę, którą rozprowadzić zimnym bulionem.
Następnie dodać suszone śliwki, piernik, goździki, ziele angielskie oraz listek laurowy.
Całość wymieszać i doprawić do smaku cukrem oraz sokiem z cytryny.
Trzymać na małym ogniu około 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie przetrzeć sos przez sito i wymieszać z winem.
Wrzucić rodzynki oraz pokrojone migdały i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podgrzać na małym ogniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *