Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z cukinii Zofii

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę.
Następnie wlać 1 litr gorącej wody z rozpuszczoną w niej kostką bulionową.
Wrzucić jeszcze obraną i pokrojoną cukinię,  po czym gotować kilka minut.
Po tym czasie zestawić z ognia do ostygnięcia, wówczas całość zmiksować.
Doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, imbirem, pieprzem, zielem angielskim,  cukrem oraz pieprzem.
Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *