Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos mięsno-warzywny Aliny

Składniki:

  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • ½ selera
  • 10 dag mielonego mięsa
  • 5 dag kurzych wątróbek
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • ½ szkl białego wytrawnego wina
  • 1 szkl rosołu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Pokrojony boczek wytopić na rozgrzanej patelni, wówczas przesmażyć na nim posiekaną cebulę, czosnek, pokrojoną marchewkę oraz seler.
Następnie dodać mięso i mieszając smażyć około 6 minut.
Wówczas dodać posiekaną wątróbkę i smażyć kolejne 3 minuty.
Po tym czasie dodać wino, rosół oraz ketchup.
Dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *