Składniki:
- 1 cebula
- 5 dag wędzonki
- 5 dag pieczonego mięsa
- 1 łyżka ziarenek jałowca
- 1 marchew
- kawałek selera
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- cukier
- ½ szkl białego wytrawnego wina
Sposób wykonania:
Wędzonkę, pieczone mięso oraz cebulę drobno pokroić.
Wówczas przełożyć je do rondla.
Dodać pokruszone jagody jałowca i dusić całość kilka minut.
Następnie dodać seler oraz marchew starte na tarce oraz wlać szklankę wody.
Wrzucić jeszcze kostkę bulionową i gotować na małym ogniu około 30 minut.
Po tym czasie dodać mąkę przesmażoną na rozgrzanym maśle.
Całość dokładnie wymieszać i przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz białym winem.