Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos jałowcowy na wędzonce

Składniki:

  • 1 cebula
  • 5 dag wędzonki
  • 5 dag pieczonego mięsa
  • 1 łyżka ziarenek jałowca
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ½ szkl białego wytrawnego wina

Sposób wykonania:
Wędzonkę, pieczone mięso oraz cebulę drobno pokroić.
Wówczas przełożyć je do rondla.
Dodać pokruszone jagody jałowca i dusić całość kilka minut.
Następnie dodać seler oraz marchew starte na tarce oraz wlać szklankę wody.
Wrzucić jeszcze kostkę bulionową i gotować na małym ogniu około 30 minut.
Po tym czasie dodać mąkę przesmażoną na rozgrzanym maśle.
Całość dokładnie wymieszać i przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz białym winem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *