Składniki:
- 1 ½ szkl mleka kokosowego
- 1 ½ łyżki zielonej pasty curry
- filet z kurczaka
- 1 szkl pędów bambusa
- ¼ szkl sosu rybnego
- łyżka cukru
- mały pęczek mięty
- 2 zielone papryczki chili
- 4 szkl ugotowanego ryżu
Sposób wykonania:
¼ szkl mleka kokosowego wymieszać z pasta curry i podgrzewać na małym ogniu.
Gdy na powierzchni pojawi się gruba warstwa tłuszczu dodać kurczaka pokrojonego w paski.
Cały czas mieszając gotować około 5 minut.
Po tym czasie wlać resztę mleka oraz dodać pędy bambusa, sos rybny i cukier.
Całość dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości kurczaka około 10 minut.
Następnie zdjąć pokrywkę i dodać miętę oraz papryczkę chili. Gotować ostanie 5 minut.
Podawać z ugotowanym ryżem.