Składniki:
- 170 g mieszanki białego i dzikiego ryżu
- ¼ szkl masła
- 1/3 szkl posiekanej cebuli
- 1/3 szkl mąki
- ½ łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1 szkl mleka zagęszczonego
- 1 szkl bulionu z kury
- 2 szkl ugotowanego kurczaka pokrojonego w kostkę
- 1/3 szkl papryki pimento pokrojonej w kostkę
- 1/3 szkl natki pietruszki
- ¼ szkl płatków migdałowych
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekana cebulę.
Wówczas dodać mąkę, sól oraz pieprz.
Całość wymieszać i rozprowadzić mlekiem oraz bulionem.
Gotować na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia.
Następnie dodać kurczaka i pimento pokrojone w kostkę, posiekaną natkę pietruszki, migdały oraz ryż.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wstawić bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.